- This topic is empty.
-
AutorWpisy
-
17 maja 2012 o 10:18 #207230
Salalala
Witam,
Pytanie może dość nietypowe i proste ale mam pewien problem. Dwa dni temu zadzwoniła do mnie Pani (chyba z PZU), która poinformowała mnie o możliwości odbioru pieniędzy w najbliższym oddziale banku PEKAO SA. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ponieważ Pani ta mówiła strasznie cicho i mało wyraźnie. Chciałbym się dowiedzieć czy na pewno pieniądze czekają na mnie do odbioru w oddziałach tych właśnie banków i czy oprócz dowodu osobistego nie muszę mieć jeszcze jakiegoś papierku. Osoba, z którą rozmawiałem wspomniała coś jeszcze o Banku PKO BP, nie wiem o co chodziło bo jak wcześniej napisałem rozmowa była strasznie cicha i mało wyraźna. Proszę o wypowiedzi ludzi obeznanych w temacie, gdzie co i jak trzeba zrobić aby odebrać pieniądze. Wniosek o odszkodowanie został już dawno złożony oczywiście. Aha.. no i drugie pytanie – czy drogą pocztową mogliby mi przesłać pieniądze? Jeśli tak, to do kogo zadzwonić i kogo poinformować o tym?
Pozdrawiam oraz dziękuję
17 maja 2012 o 13:39 #290918szkoda
1) Zwykle T.U. przelewa pieniądze na wskazane konto poszkodowanego;
2 Tak- trzeba sobie tylko tak zażyczyć;
3) Do T.U., podać numer szkody.
17 maja 2012 o 16:45 #290919Parus Lex
Odszkodowanie zostało przelane na numer konta w banku, który został podany w zgłoszeniu szkody. Jeśli pieniądze zostały przelane na konto, to już nie prześlą ich pocztą.
17 maja 2012 o 18:30 #290920szkoda
Wobec tego trzeba zerknąć do pisma czy też formularza zgłoszenia szkody jakie zostało podane konto i w którym banku.
17 maja 2012 o 19:13 #290921Salalala
tak. Z tym, że ja nie podawałem żadnego numeru konta, pieniądze mam odebrać sam, a nie wiem gdzie. Po drugie chciałbym aby to oni mi przysłali je drogą pocztową ale nie wiem jak ich o tym poinformować bo nie mam do nich kontaktu, dzięki wszystkim za odpowiedzi
17 maja 2012 o 21:37 #290922szkoda
Salalala wrote:tak. Z tym, że ja nie podawałem żadnego numeru konta, pieniądze mam odebrać sam, a nie wiem gdzie. Po drugie chciałbym aby to oni mi przysłali je drogą pocztową ale nie wiem jak ich o tym poinformować bo nie mam do nich kontaktu, dzięki wszystkim za odpowiedziMożna telefonicznie, mailowa lub na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii.
18 maja 2012 o 05:42 #290923Salalala
dobrze, a jak mam zdobyć takie oto potwierdzenie jeśli żadne do mnie nie przyszło?
18 maja 2012 o 08:36 #290924Salalala
nie wiem jaki do nich nawet jest telefon czy email, proszę o pomoc
18 maja 2012 o 13:53 #290925szkoda
Salalala wrote:dobrze, a jak mam zdobyć takie oto potwierdzenie jeśli żadne do mnie nie przyszło?Po prostu pismo składa się w dwóch egzemplarzach gdzie na jednym z nich pracownik T.U.przybija pieczątkę, podpis i wpisuje liczbę załączników. To właśnie jest potwierdzenie. Wobec tego potwierdzenie ma się od razu przy składana pisma. Ewentualnie można wysyłać pismo przesyłką poleconą również można za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
18 maja 2012 o 13:54 #290926szkoda
Salalala wrote:nie wiem jaki do nich nawet jest telefon czy email, proszę o pomocE-mail lub telefon można znaleźć m.in. na stronie danego T.U..
18 maja 2012 o 14:49 #290927Salalala
Dobrze, a jeśli chciałbym sam odebrać pieniądze, to wystarczy udać się do najbliższego oddziału banku PEKAO SA. z dowodem osobistym z prośbą o wypłacenie pieniędzy za odszkodowanie na dane nazwisko? tak? DZIĘKI za odpowiedzi
18 maja 2012 o 17:51 #290928Parus Lex
Salalala wrote:Dobrze, a jeśli chciałbym sam odebrać pieniądze, to wystarczy udać się do najbliższego oddziału banku PEKAO SA. z dowodem osobistym z prośbą o wypłacenie pieniędzy za odszkodowanie na dane nazwisko? tak? DZIĘKI za odpowiedziProszę zrobić tak, jak powiedziała Pani z PZU.
18 maja 2012 o 18:45 #290929szkoda
Salalala wrote:Dobrze, a jeśli chciałbym sam odebrać pieniądze, to wystarczy udać się do najbliższego oddziału banku PEKAO SA. z dowodem osobistym z prośbą o wypłacenie pieniędzy za odszkodowanie na dane nazwisko? tak? DZIĘKI za odpowiedziWidocznie takie konto Pani podała do wpłaty świadczenia. Jeśli to Pani konto to nikt inny- prócz pełnomocnika- nie może pobrać z niego pieniędzy. Wobec tego z jakiego tytułu się pieniądze na koncie dla banku nie ma większego znaczenia.
18 maja 2012 o 19:07 #290930Salalala
no ale ja zadnego konta nie podawałem…zadzwoniła do mnie pani z pzu i powiedziala, że mam pieniądze odebrać w najbliższym odziale banku PEKAO SA, a ja konta w banku nawet nie mam… po drugie to malo co zrozumialem z tej rozmowy bo mowila strasznie cicho i malo wyrazie. mowila abym sie z dowodem osobistym stawil… Nic z tego juz nie rozumiem, podala nawet jakis termin, od kiedy do kiedy mam się stawić ale tego tez zrozumiałem..
18 maja 2012 o 19:11 #290931szkoda
Salalala wrote:no ale ja zadnego konta nie podawałem…zadzwoniła do mnie pani z pzu i powiedziala, że mam pieniądze odebrać w najbliższym odziale banku PEKAO SA, a ja konta w banku nawet nie mam… po drugie to malo co zrozumialem z tej rozmowy bo mowila strasznie cicho i malo wyrazie. mowila abym sie z dowodem osobistym stawil… Nic z tego juz nie rozumiem, podala nawet jakis termin, od kiedy do kiedy mam się stawić ale tego tez zrozumiałem..Wobec tego proszę odnaleźć sobie telefon do tego T.U. i o wszytko dopytać. Na marginesie jeśli ktoś mówi zbyt cicho przez telefon i mało wyraźnie to zwraca mu się na to grzecznie uwagę prosi aby mówił głośno i wyraźnie. Ewentualnie aby w ten sposób wszystko powtórzył od początku.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.