- This topic is empty.
-
AutorWpisy
-
3 czerwca 2008 o 10:52 #201183
michal177
Witam wszystkim,proszę żeby mi ktoś pomógł,mianowicie jestem sprawca wypadku,osoba poszkodowana w nim złożyła w sądzie wniosek o zadośćuczynienie ode mnie w kocie 10 tys złotych (pomimo że dostała odszkodowanie z mojej polisy)Chciałem zapytać czym się sugeruje Sąd i jak sie bronić na sprawie,czy jest jakaś szansa aby uniknąć zapłaty tego zadośćuczynienia??????bardzo proszę o pomoc,sprawa w Sądzie jest za tydzienn.
Będę wdzięczny za odpowiedz.6 czerwca 2008 o 09:49 #263001dandys
oczywiście, zapytaj obrońcy! OC jest po to aby chronić Pana przed odpowiedzialnością finansową związaną ze szkodami wyrządzonymi ruchem pojazdów.
proszę pisać w dziale prawo karne.6 czerwca 2008 o 15:50 #263002michal177
Ja tez tak myślałem,ale w piśmie z prokuratury było napisane,że osoba poszkodowana może żądać nawiązki za doznaną krzywde i cierpienie,no i dostałem pismo z Sądu,że poszkodowana wniosła o 10 tys zadośćuczynienia ode mnie,mam prośbę,jak się bronić w takiej sytuacji,jakich argumentów użyć,nie stać mnie na adwokata
12 czerwca 2008 o 10:28 #263003kocek
Każdy ma prawo wnieść do Sądu pozew o odszkodowanie. Tak też stało się w Twoim przypadku. Skoro w postępowaniu karnym została stwierdzona Twoja wina, to Sąd cywilny jest związany takim wyrokiem i co do zasady poszkodowany powództwo wygra. Nie oznacza to jednak, że wygra je co do wysokości. I tutaj pojawia sie pole do popisu dla adwokata, jeżeli Cię na niego stać. Żeby więcej Ci odpowiedzieć na forum, musiałbym znać więcej danych o sprawie, tzn. czy poszkodowany odniósł jakieś obrażenia (czy była szkoda na osobie), jakie były okoliczności wypadku- może poszkodowany w jakiś sposób się przyczynił do jego powstania. Jest dużo okoliczności, które mogą wpływać na wysokość odszkodowania a nawet powodować, że powództwo cywilne zostanie oddalone, jeżeli udowodnisz, że odszkodowanie z polisy OC pokryło całą szkodę.
2 stycznia 2009 o 19:10 #263004agula8211
Proszę o pomoc już kturyś raz z kolei mój bank zamroził mi pieniądze i musze czekać 60 dni aby mi je zwrucili czy to jest zgodne z prawem czy moge od nich żądać odszkodowania za to że przetrzymują moje pieniądze?
5 lipca 2011 o 19:10 #263006szkoda
michal177 wrote:Witam wszystkim,proszę żeby mi ktoś pomógł,mianowicie jestem sprawca wypadku,osoba poszkodowana w nim złożyła w sądzie wniosek o zadośćuczynienie ode mnie w kocie 10 tys złotych (pomimo że dostała odszkodowanie z mojej polisy)Chciałem zapytać czym się sugeruje Sąd i jak sie bronić na sprawie,czy jest jakaś szansa aby uniknąć zapłaty tego zadośćuczynienia??????bardzo proszę o pomoc,sprawa w Sądzie jest za tydzienn.
Będę wdzięczny za odpowiedz.Po pierwsze wiele zależy czy to sprawa karna czy cywilna. Jak sprawa karna to pokrzywdzony ma prawo wnieść wniosek o odszkodowanie lub zadośćuczynienie- sąd może za czym tego orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego. W postępowaniu cywilnym adhezyjnym może wnieść tylko o odszkodowanie, nie może o zadośćuczynienie.
Jeśli sprawa cywilna to należy przypozwać ubezpieczyciela, gdyż to na jego ostatecznie spada roszczenie o ile nie ma przesłanek do tego, że to Pan ponosi ostateczną odpowiedzialność cywilnprawną za powstałą szkodę- art. 43 i 98 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.). W intersie pokrzywdzonego jest dochodzić wszelkich roszczeń z OC pojazdu sprawcy, tak aby wyrok nie był tylko papierowy- sprawcę może nie stać na zapłatę zasądzonej kwoty.5 lipca 2011 o 19:11 #263005szkoda
agula8211 wrote:Proszę o pomoc już kturyś raz z kolei mój bank zamroził mi pieniądze i musze czekać 60 dni aby mi je zwrucili czy to jest zgodne z prawem czy moge od nich żądać odszkodowania za to że przetrzymują moje pieniądze?Wpierw trzeba ustalić jaka jest podstawa prawna zamrożenia środków finansowych. Być może nie spłaconany kredyt, zajęcie komornicze etc..
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.