ISA
Poszkodowany
Dzień dobry. Chciałabym pokrótce opisać swoją sytuację i prosić o pomoc, gdyż nie jestem w stanie już sama poradzić sobie z zaistniałą sytuacją. Dwa lata temu straciłam męża w wypadku samochodowym i zostałam sama z małym dzieckiem. Nasza sytuacja finansowa zawsze była dobra, mimo że wychowując córkę nie pracowałam. Praca męża pozwalała na dość wygodne życie, niczego nie brakowało i w najbliższym czasie planowaliśmy powiększenie rodziny. W tym celu 3 lata temu zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na budowę oraz wyposażenie niewielkiego domu. Udało się ten cel zrealizować i dom jest gotowy, niestety mąż odszedł a ja nie jestem w stanie spłacać kolejnych rat. Ostatnie dwa lata to walka o przetrwanie oraz utrzymanie domu i zaciąganie szybkich kredytów aby było na spłatę kolejnej zaległości. Niestety rata jest bardzo duża i nigdy nie wystarczyło a długi wciąż narastały. Poszłam do pracy i wytrwale pomagała mi najbliższa rodzina, ale w tym momencie przerosło to już nas wszystkich. Słyszałam o tym, że można ogłosić upadłość konsumencką i tym samym pozbyć się długów. Co to jest i co musiałabym zrobić aby tego dokonać? Mogą mi wtedy zabrać dom?