qazwsx123
Poszkodowany
Witam.
Niestety muszę prosić Was o poradę.
15.12.2012 miałem wypadek drogowy. W styczniu podpisałem umowę z firmą EuCO. Z czasem gdy dochodziłem do siebie stwierdziłem, że umowa jest niekorzystna. Czy mogę ją unieważnić na podstawie art. 82 kc? Przedstawiciel firmy zjawił się u mnie niespodziewanie z umową do podpisania 02.01.2013, czyli 2 tygodnie po wypadku, oraz 2 dni po operacji nadgarstka. Byłem na silnych lekach przeciwbólowych, w stanie po wstrząśnieniu mózgu z tępym urazem głowy. Wg opinii psychologa ofiar wypadków komunikacyjnych z dnia 30.01.2013 miałem zespół lękowo-depresyjny, zagubiony w nowych realiach, niepotrafiący planować najbliższych tygodni itp itd...
Ponadto w umowie jest błąd dotyczący prowizji. Jest napisane, że przysługuje im wynagrodzenie w wysokości 22% plus należny podatek VAT 23% (słownie brutto: dwadzieścia dwa %), oraz moim zdaniem są w niej treści bardzo podobne do klauzul niedozwolonych...
Sędziowie uznali, że to postanowienie przerzuca na konsumenta ciężar wykazania, że uzyskanie danego odszkodowania nie było skutkiem działań przedsiębiorcy.
Gdyby brak było tej klauzuli, to na kancelarii spoczywałby ciężar dowodu.
Drugie postanowienie stanowi, że w przypadku rozwiązania umowy przez konsumenta zapłaci on firmie wynagrodzenie.
Sąd stwierdził, że taki zapis to kara umowna. I uznał, że wobec faktu, iż brak jest analogicznej kary umownej zastrzeżonej dla konsumenta, narusza on równowagę stron.