- This topic is empty.
-
AutorWpisy
-
2 lutego 2007 o 14:34 #200042
Zack
Witam! w połowie listopada miałem wypadek na motocyklu w wyniku którego doznałem poważnego urazu kolana. Dzisiaj właśnie zakończyłem rehabilitacje.
Sprawa jest tego typu, że motocykl miałem ubezpieczony od NW na kwotę 8000, moje pytanie brzmi, czy należy mi się z tego względu odszkodowanie? Dodam że w wypadku nie brały udziału osoby trzecie, i nie był spowodowany z niczyjej winy. Po prostu wywrotka na asfalcie spowodowana śliską nawierzchnią! Dwu tygodniowy pobyt w szpitalu i 3 miesięczny okres rehabilitacyjny.
Na chwile obecną wybieram się do lekarza na wizytę kontrolną i po zaświadczenie o zakończeniu leczenia.
Powiedzcie mi jak mam dalej postępować? Czy w ogóle należy mi się odszkodowanie?3 lutego 2007 o 07:22 #209805Campter.pl
Z tytułu szkody jaką Pan poniósł należy się Panu odszkodowanie. W tym celu powinien Pan zgłosić szkodę na druku zakładu ubezpieczeń, w którym posiada Pan ubezpieczenie na motocykl. Dołączyć do tego kserokopie dokumentacji lekarskiej. W terminie 30 dni Pana sprawa powinna być załatwiona.
3 lutego 2007 o 18:50 #209806Zack
Czy w celu pobrania druku z zakładu ubezpieczeń muszę zgłosić się osobiście z dowodem rejestracyjnym pojazdu i ubezpieczeniem? Chodzi o to że motocykl nie jest zarejestrowany na mnie.
4 lutego 2007 o 16:09 #209807Zack
expert wrote:W terminie 30 dni Pana sprawa powinna być załatwiona.30 dni od momentu złożenia dokumentów w PZU do wypłaty odszkodowania?
4 lutego 2007 o 16:44 #209808asia
Tak, zakład ubezpieczeń powinien ustosunkować się do Pana pisma w terminie 30 dni.
4 lutego 2007 o 17:04 #209809Campter.pl
Druk jest ogólnie dostępny, nie powinno być z tym żadnego problemu. dopiero po jego wypełnieniu i składaniu należy dołączyć również dokumenty dotyczące motocykla – oczywiście kserokopie.
4 lutego 2007 o 17:09 #209810Zack
A czy nie ma znaczenia to, że rejestracja motocykla i ubezpieczenie nie jest na mnie, tylko ma inną osobę?
4 lutego 2007 o 17:14 #209811asia
Nie ma to znaczenia. Ewentualne odszkodowanie będzie wypłacone z NW właściciela pojazdu.
8 lutego 2007 o 22:34 #209812Zack
jak duży wpływ ma długość leczenia na wysokość odszkodowania? Bo znajomy podpowiedział mi ze czym dłużej będę zwlekał ze złożeniem dokumentów do PZU tym dłuższy czas leczenia a w konsekwencjach większy procent uszczerbku na zdrowiu. Chciałem zapytać czy to jest prawda? Bo w zasadzie data ostatniej kontroli wiąże się z zakończeniem leczenia.
9 lutego 2007 o 19:41 #209813Campter.pl
Długotrwałość leczenia ma oczywiście znaczenie, ale nie wpływa na ustalenie uszczerbku na zdrowiu. W związku z tym, jeśli nie będzie Pan posiadał dokumentów z leczenia racjonalnie uzasadniających jego tak długie trwanie, to i tak to nic nie da. Niemniej, nie warto kończyć na siłę leczenia.
23 kwietnia 2007 o 16:22 #209814Zack
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie okresu ważności odszkodowania. bo słyszałem że po pół roku przepada odszkodowanie, czy to prawda? a co gdy leczenie trwa dłużej niż pół roku?
podkreślam że chodzi o ubezpieczenie szkolne i ubezpieczenie od NW!czy mógł by mi ekspert odpowiedzieć na pytanie?
z góry dziękuje!25 kwietnia 2007 o 11:59 #209815Zack
Widzę że nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie to sformułuje je w inny sposób.
Czy jest określony okres czasu w którym musimy złożyć wniosek o przyznanie nam odszkodowania? jeśli tak to jaki? I czy liczony jest on od dnia w którym doznaliśmy wypadku, czy od dnia zakończenia leczenia?
bardzo proszę o odpowiedz, do dla mnie bardzo istotne!25 kwietnia 2007 o 21:19 #209816Campter.pl
Twoje roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat od dnia powstania szkody, więc z pewnością nie ma tu żadnego terminu półrocznego. Leczenie nie ma tu żadnego znaczenia, dlatego zgłoś szkodę jak najszybciej.
26 kwietnia 2007 o 07:56 #209817Zack
W takim razie ktoś w prowadził mnie w błąd. Dzięki wielkie za odpowiedz!
pozdrawiam! -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.