- This topic has 12 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, and was last updated 29/06/2020 by Marta Sordon.
-
AutorWpisy
-
12 lutego 2012 o 21:33 #206868
edzia1978
Witam, moja córka w 2010r miała wypadek w drodze z przedszkola do domu. Uderzyła buzią o betonowe schody, wybiła kilka mleczaków ale ma przez to ubytek w dziąśle oraz wymaga korekty aparatem. Proszę o informację czy już mogę się ubiegać o odszkodowanie ( córka nie ma jeszcze aparatu) i czy należy również sprawę zgłosić do ZUS-u ? Kilka dni temu koleżanka powiedziała nam , że należy się jej również odszkodowanie z ZUS-u.
Z góry dziękuję..13 lutego 2012 o 20:03 #288509szkoda
Szkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Brak podstaw prawnych do jednorazowego odszkodowania z ZUS. Warto też zwrócić uwagę czy wypadek zaistniał np. w wyniku złego stanu schodów- wówczas przysługiwałoby roszczenie do zarządcy schodów (odszkodowanie i zadośćuczynienie).
13 lutego 2012 o 21:42 #288510edzia1978
Dziękuję za informację bardzo proszę o dalsze wskazówki.
Córka posiadała ubezpieczenie NNW w przedszkolu, jakie informacje , dokumenty powinnam zdobyć i przedłożyć do TU, żeby uzyskać jak najwyższe odszkodowanie. Córka straciła zęby ( co prawda mleczne) ale ma stały uszczerbek. Uszkodzone zostały dziąsła oraz stałe zęby wyrosły znacznie przesunięte w przód , prawdopodobnie na skutek urazu szczęki. Wymaga korekty aparatem. Co do stanu schodów, faktycznie ich stan miał wiele do życzenia:częściowo były wyłożone płytkami, na części były betonowe z licznymi wyszczerbieniami, itp. Niestety to było rok temu i na dzień dzisiejszy są już po remoncie.
Bardzo prosze o pomoc14 lutego 2012 o 21:00 #288511szkoda
edzia1978 wrote:Dziękuję za informację bardzo proszę o dalsze wskazówki.
Córka posiadała ubezpieczenie NNW w przedszkolu, jakie informacje , dokumenty powinnam zdobyć i przedłożyć do TU, żeby uzyskać jak najwyższe odszkodowanie. Córka straciła zęby ( co prawda mleczne) ale ma stały uszczerbek. Uszkodzone zostały dziąsła oraz stałe zęby wyrosły znacznie przesunięte w przód , prawdopodobnie na skutek urazu szczęki. Wymaga korekty aparatem. Co do stanu schodów, faktycznie ich stan miał wiele do życzenia:częściowo były wyłożone płytkami, na części były betonowe z licznymi wyszczerbieniami, itp. Niestety to było rok temu i na dzień dzisiejszy są już po remoncie.
Bardzo prosze o pomocTrzeba wpierw zapoznać się z OWU. Z ubezpieczeń NNW wypłaca się co do zasady tylko odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu. Wobec tego liczy się ocena uszkodzonego narządu po leczeniu i rehabilitacji, a kwota odszkodowania to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia.
16 lutego 2012 o 09:13 #288512Kancelaria Prawna
edzia1978 wrote:Witam, moja córka w 2010r miała wypadek w drodze z przedszkola do domu. Uderzyła buzią o betonowe schody, wybiła kilka mleczaków ale ma przez to ubytek w dziąśle oraz wymaga korekty aparatem. Proszę o informację czy już mogę się ubiegać o odszkodowanie ( córka nie ma jeszcze aparatu) i czy należy również sprawę zgłosić do ZUS-u ? Kilka dni temu koleżanka powiedziała nam , że należy się jej również odszkodowanie z ZUS-u.
Z góry dziękuję..Odszkodowanie z ZUS byłoby możliwe jeśli wypadek wydarzyłby się podczas zajęć szkolnych, a nie w drodze ze szkoły (przedszkola) i to tylko w przypadku spełnienia dodatkowej przesłanki jaką jest całkowita niezdolność do pracy. Jeśli córka miała ubezpieczenie NNW to z niego można zgłosić szkodę.
16 lutego 2012 o 18:59 #288513szkoda
Zgodnie z art. 819 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech (dotyczy ubezpieczeń dobrowolnych grupowych i indywidualnych NNW- Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków).
20 lutego 2012 o 19:20 #288514edzia1978
Zgłosiłam szkodę do TU i czekam na informację zwrotną, ponieważ zgłoszenie wysłałam mail-em czekam na wykaz potrzebnych dokumentów. Proszę o podpowiedź na co należy zwrócić uwagę, ponieważ dowiedziałam się że córce należy się odszkodowanie czy zadośćuczynienie za stres, itp. Koleżanka otrzymała za załamanie reki córki 360zł a gdy sprawą zajęła się firma odszkodowawcza TU wypłaciło ok 5000. także różnica jest znaczna.
20 lutego 2012 o 19:53 #288515Saint
Jeśli ortodonta stwierdzi potrzebę wówczas leczenie ortodontyczne jest za darmo do 13 roku życia. Kwota odszkodowania zależy od sumy ubezpieczenia oraz od ustalonego procentowego uszczerbku.
20 lutego 2012 o 19:58 #288516szkoda
edzia1978 wrote:Zgłosiłam szkodę do TU i czekam na informację zwrotną, ponieważ zgłoszenie wysłałam mail-em czekam na wykaz potrzebnych dokumentów. Proszę o podpowiedź na co należy zwrócić uwagę, ponieważ dowiedziałam się że córce należy się odszkodowanie czy zadośćuczynienie za stres, itp. Koleżanka otrzymała za załamanie reki córki 360zł a gdy sprawą zajęła się firma odszkodowawcza TU wypłaciło ok 5000. także różnica jest znaczna.Być może taka różnica wynikała w przypadku likwidacji szkody z polisy OC, a nie z ubezpieczeń dobrowolnych, gdzie wypłaca się co do zasady tylko odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia.
21 lutego 2012 o 07:35 #288517Kancelaria Prawna
szkoda wrote:edzia1978 wrote:Zgłosiłam szkodę do TU i czekam na informację zwrotną, ponieważ zgłoszenie wysłałam mail-em czekam na wykaz potrzebnych dokumentów. Proszę o podpowiedź na co należy zwrócić uwagę, ponieważ dowiedziałam się że córce należy się odszkodowanie czy zadośćuczynienie za stres, itp. Koleżanka otrzymała za załamanie reki córki 360zł a gdy sprawą zajęła się firma odszkodowawcza TU wypłaciło ok 5000. także różnica jest znaczna.Być może taka różnica wynikała w przypadku likwidacji szkody z polisy OC, a nie z ubezpieczeń dobrowolnych, gdzie wypłaca się co do zasady tylko odszkodowanie liczone jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia.
Popieramy w całości. Zapewne rozbieżność wynika prawdopodobnie z ubezpieczenia z jakiego szkody są likwidowane. Pani likwiduje szkodę córki z ubezpieczenia NNW, a znajoma zapewne likwidowała szkodę z ubezpieczenia OC. Przesłanką likwidacji szkody z odpowiedzialności cywilnej jest odpowiedzialność podmiotu ubezpieczonego za top co się stało.
21 lutego 2012 o 20:14 #288518szkoda
W przypadku likwidacji szkody z ubezpieczenia dobrowolnego NNW to taka różnicą- 360,00 PLN, a 5.000,00 PLN jest raczej mało realna bez względu jaki profesionalista nie likwidowałby daną szkodę na osobie.
29 czerwca 2020 o 16:37 #383350Michalina230
UczestnikWitam mam pytanie. Byłam z dzieckiem na placu zabaw z jego przedszkola i podczas zabawy mój synek upadł na rączkę i doznał złamania tzw. zielonej gałązki. Czy możemy ubiegać się o odszkodowanie z ZUS albo od przedszkola? Dodam, że pilnowałam dziecko i nie było to z mojej winy, ale na placu są takie małe pachołki i biegnąc przewrócił się i upadł.
Mam też ubezpieczenie w pracy czy z tego też możemy się ubiegać o odszkodowanie? ktoś móże mi poradzić, jak mam to zgłosić?29 czerwca 2020 o 16:59 #383352Marta Sordon
ModeratorSzanowna Pani,
przebywając w miejsca przeznaczonych do zabaw dzieci, placach zabaw lub parkach – koniecznym jest zachowanie szczególnej ostrożności oraz dostosowanie się do regulaminów takich miejsc (powinien być wywieszony w widocznym miejscu). Jeśli przebywała Pani na placu zabaw przedszkola, poza godzinami jego pracy – nie ponosi ono odpowiedzialności za wypadek, gdyż zabawa odbywa się na własną odpowiedzialność. Jeśli więc plac nie posiadał widocznych uszkodzeń a tylko normalne elementy służące do zabawy, brak podstaw do wnoszenia roszczeń wobec jego zarządcy.
Zdarzenie można więc uznać za nieszczęśliwy wypadek. W takim przypadku posiadając polisę ubezpieczenia nw obejmującą także Pani dziecko – możliwe jest dochodzenie odszkodowania za wypadek, którego doznało. Jeśli syn jest ubezpieczony w przedszkolu i zakres ubezpieczenia nie jest zawężony jedynie do czasu przebywania w placówce, także można uzyskać odszkodowanie z tej polisy – proszę zwrócić się do dyrektora placówki o wydanie danych ubezpieczyciela i nr polisy.
Odszkodowanie przysługuje za doznany uszczerbek na zdrowiu- więcej w tym temacie znajdzie pani tutaj:
https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbek-na-zdrowiu-a-dochodzenie-roszczen-z-ubezpieczenia-nnw/
Pozdrawiam
Marta Sordon -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.